Mięsny sojusz

21 Września 2011 liczba wyświetleń: 1811

Grupa Handlowa Staropolskie Wędliny, firma Tarczyński, Polfood Group, Zakłady Mięsne Madej & Wróbel, Zakłady Mięsne Olewnik-Bis czekają na zgodę UOKiKu na koncentrację przez utworzenie wspólnego przedsiębiorstwa – jak podaje Puls Biznesu.

Tych pięć firm mięsnych chce połączyć swój potencjał, moce produkcyjne i ograniczyć koszty, aby sprostać wymaganiom rynku w myśl zasady – w jedności siła. Nowy podmiot ma się specjalizować w ogólnopolskiej dystrybucji mięsa i wędlin. Połączone spółki chcą stworzyć alternatywę dla producentów i współpracować z tradycyjnym handlem, głównie z polskim kapitałem.

Do powstania tego przedsiębiorstwa mięsne firmy zdopingował szybki rozwój zagranicznych sieci handlowych i dyskontów. Przemysł mięsny jest największym działem sektora spożywczego w Polsce, więc stawka jest wysoka.

Źródło: Puls Biznesu