Pięć mięsnych firm ma zgodę UOKiK na utworzenie wspólnej sieci detalicznej Sufler

29 Listopada 2011 liczba wyświetleń: 2012

Prezes UOKiK wyraziła zgodę na utworzenie przez spółki: Grupa Handlowa Staropolskie Wędliny, Polfood Group, Tarczyński, Zakłady Mięsne Madej & Wróbel i Zakłady Mięsne Olewnik-Bis wspólnego przedsiębiorcy pod nazwą Sufler

Uczestnicy koncentracji prowadzą działalność w zakresie m.in. przetwórstwa oraz sprzedaży hurtowej i detalicznej mięsa i wędlin. W wyniku przeprowadzonej koncentracji powstanie spółka Sufler, która będzie prowadzić sprzedaż detaliczną produktów mięsnych wytwarzanych przez wnioskodawców – za pośrednictwem sieci firmowych sklepów.

Po przeprowadzeniu postępowania antymonopolowego Prezes Urzędu uznała, że koncentracja nie doprowadzi do istotnego ograniczenia konkurencji.

Zgodnie z przepisami transakcja podlega zgłoszeniu do urzędu antymonopolowego, jeżeli biorą w niej udział przedsiębiorcy, których łączny obrót w roku poprzedzającym przekroczył 1 mld euro na świecie lub 50 mln euro w Polsce.

Decyzje wyrażające zgodę na dokonanie koncentracji wygasają, jeżeli połączenie nie zostanie dokonane w terminie 2 lat od ich wydania. Na stronie internetowej Urzędu zamieszczane są informacje na temat wszystkich prowadzonych przez Urząd postępowań antymonopolowych w sprawach koncentracji. Więcej informacji o zasadach łączenia przedsiębiorców w przygotowanym specjalnie opracowaniu.

Żródło: www.uokik.gov.pl